Nordisk Mytologi

Dette er en kort gennemgang af guder fra før den kristne tid i Danmark, med rette kan man endda sige at det er grundlaget for alle andre religioner i den nordiske / europæiske region. Vi er tilbage i tiden med vikinger.

Alle guderne var gud for et eller andet og hvis vikingerne havde problemer med et eller andet bad de til den gud. Men Odin var mere end de andre han vidste alt og ham kunne man bede til i alle sammenhænge.

 

Hvem var Vanerne, Aserne, Asynjerne og Jætterne?

 

Aser kaldte man de guder vikingerne troede på. Aser var mændene og asynjerne var kvinderne. De boede i Asgård. Jætter var nogle onde uhyrer der boede i Jotunheim / Udgård. Vikingerne kaldte deres egen verden for Midgård.

For at komme fra Asgård til Midgård måtte man over regnbuebroen Bifrost som Heimdal (en gud) passede på.

Vanerne var også en slags guder. De boede i Asgård sammen med aserne, men før det var de i krig, den varede længe for de var lige stærke. Men til sidst blev de enige om at slutte fred og nogle af aserne flyttede over hos Vanerne, og nogle af Vanerne flyttede til Asgård, Freja var en af dem.

 

Odin: as.

Søn af Borr og Bestla, bror til Vile og Ve, gift med Frigg, far til Tor, Hermod, Høder, Brage, Balder, Ull, Vidar, Vale, Skjold m.fl.

Gav mennesket ånde og liv. Dødsgud og gud for sejr (krig&kamp) og lykke, skjaldekunst visdom og trolddom.
En af de germanske hovedguder og i nordisk mytologi den øverste blandt aserne. Var herre i Valhal, Det siges at det var Odin der fandt på at dele året i 12 måneder og ugen i 4 dage. Onsdag er Odins dag.

Odin var gudernes konge, og sammen med sine to brødre, Vile og Ve var han den første as. Han boede i det store hus Valhal. Og fordi han var den ældste af alle aser, betragtede alle de andre guder ham som deres far, derfor fik han tilnavnet "alfader".

Han var gift mad den kloge asynje Frigg, og havde en masse børn med en masse forskellige kvinder. Når han sad i sin stol, Lidskjalv kunne han se ud over hele verden. Der sad han sammen med sine to ravne Hugin og Munin, på sine skuldre, de fløj ud i verden og bragte Odin nyt. Og ved hans fødder lå to ulve, Gere og Freke. De fortalte ham også nyheder en gang imellem, og levede af alt det Odin ikke spiste. Og der var masser, fordi Odin spiste aldrig noget, han levede kun af mjød (en slags øl). Odin havde også en hest den hed Sleipner, den havde 8 ben og når den løb hurtigt nok fløj den. Den blæsende, jættefødt as,

 

Frigg: asunje.

Datter af Fjørgynn, gift med Odin, mor til Balder.

Gud for den fri natur og fødende kvinder.
Den elskede.

 

Tor (Thor): as

Søn af Odin og kvinden Fjørgyn, Odins første søn og den stærkeste af aserne, rødhåret. Thor var gift med Sif. De to havde to børn Trud og Modi og sammen med jættekvinden Jernsaxa havde han sønnen Magni.

Tor er aseslægtens tordengud og krigsgud for den rå og vilde kamp.

Han ejede en vogn, der blev trukket af de to magiske geder (Tandgnost og Tandgrisner). Dem kunne han slagte og så bare svinge hans magiske hammer Mjølner over skindet og knoglerne, og da blev de levende igen. Mjølner var aselægtens bedste krigsredskab. Når Tor kastede den, ramte den altid målet og kom derefter tilbage til ham igen.
Han boede i Bilsirner (hans hus) med 540 etager sammen med Sif og deres børn. Når han kørte hen over himlen trampede gederne så meget at bjergene rystede og himlen stod i luer, det er det vi den dag i dag kalder tordenvejr, og derfor kaldes Tor også "ildkøren".

Tor havde også en hammeren, Mjølner. Den havde en bestemt evne til at komme tilbage når han havde kastet den efter en jætte(hans værste fjende), den var der mange vikinger, der bar i en kæde om halsen. De mente at den kunne beskytte dem mod uheld og ondskab.

Tor brugte sin hammer meget når han var i krig med jætterne. Desuden havde han et par jernhandsker, han altid havde på for at gribe Mjølner. Han havde også et styrkebælte, Megingjord. Når han spændte det om sig voksede hans kræfter til det dobbelte. De tre ting havde dværgen Brok smedet til ham. Med de ting er det ikke mærkeligt at han var den stærkeste af alle guder. Og når han kom kørende med hele udstyret var det ikke mærkeligt at selv de største jætter trak sig tilbage.

Og da han også bekæmpede de frygtindgydende jætter var han vikingernes yndlingsgud.

 

Hermod: as,

Søn af Odin, ugift.

Den raske, hurtig og meget hurtig.

 

Høder: as.

Søn af Odin

 

Brage: as.

Søn af Odin og Frigg, langskægget, gift med Idun.

Gud for digtekunsten og veltalenhed.

Han var en god fortæller og gud for digterkunsten, han regnedes for meget klog og veltalende. Hans kone Idun var en meget vigtig as. Hun ejede nemlig æbletræet med de gyldne æbler. De æbler skulle man blot tage en bid af så blev man ung og frisk, det var derfor aserne aldrig blev gamle.

 

Idun: as.

Gift med Brage.

Den fornyende, har livs æblerne, der holder alle guderne unge og friske.

 

Balder: as.
Han er Søn af Odin og Frigg, gift med Nanna og far til Forsete.

Han var gud for retfærdighed. Lysets gud og gud for planternes vækst og årstiderne.

Han boede på Brejdablik. Om Balder kunne man ikke sige noget ondt, han var smuk og hjalp altid til og talte altid godt om alt og alle. Herre, den der fører forsædet. Blev dræbt med en pil lavet af mistelten.

 

Forsete: as.

Søn af Balder og Nanna, er fredsgud og gud for retsvæsen som sin far. Han bor i Glitner og er ugift.

 

Ull: as.

Søn af Odin og Sif, ugift.

Gud for idræt og jagt.

Vogter kosmos, den ordnede verden, mod kaos. 

 

Vidar: as.

Søn af Odin

 

Vale: as.

Søn af Odin

 

------------------------------ 

Også er der lige alle de andre:

 

Loke: jætte
Søn af Faurbauste og Nal, bror til Byleist og Helblinde, gift med Sigyn og med hende havde han to almindelige børn, Nafre og Vale. Og sammen med Angerboda tre overnaturlige børn, Fenrisulven, Midgårdsormen og Hel som bevogtede dødsriget.

Loke stammer oprindelig af jætteslægt, men blev dog accepteret hos aserne, da Odin (Tors far) havde indgået fostbroderskab (blandet blod) med ham. Det var også ham der gang på gang giver guderne problemer.
Og engang da han forvandlede sig til en hoppe kom der en anden hest og parrede sig med ham. Og Loke fødte Odins ottebenede hest Sleipner. Loke var meget ondskabsfuld, beregnende og skadefro. Han var ofte en plage for guderne, og bragte dem tit i pinlige situationer eller fare.

 

Fenrisulven, Midgårdsormen og Hel:

De 3 var søskende og børn af jætterne Loke og Angerboda. Den ældste af børnene var en pige hun hed Hel. Hun var blåsort over det hele og tynd som et skelet, ingen kunne se på hende uden at gyse. Da Odin så hende sendte han hende ned i dødsriget for at regere der. Hendes borg hed Regnvåd, maden blev serveret på fadet Hunger og skåret ud med hendes kniv Sult, hun havde også to tjenere Dorsk og Doven.

Lokes andet barn var en lille sød orm, men den have et arrigt blik i sine øjne. Det var Midgårdsormen. Guderne syntes den var sød, men Odin befalede straks at den skulle smides i havet. Lokes sidste barn var den sødeste lille ulveunge, Fenrisulven. Alle aserne bestemte straks at tage den til sig. Men den voksede og voksede og til sidst var det kun Tyr der turde komme i nærheden af den, så guderne bestemte at den skulle bindes. Derfor sendte de Loke ud for at finde nogle dværge til at smede en god og solid kæde, han fandt to dværge der sagde de kunne smede en ubrydelig kæde, den var lavet ad: larmen fra kattepoter, skæg fra en kvinde, bjergets rødder, bjørnes sener, fiskens ånde og fugles spyt. Da han kom hjem med den lokkede guderne ulven ud på en ø. De ville binde den inde i en klippehule. Da de prøvede anede ulven uråd og ville ikke, kun hvis en af guderne ville putte hånden ind i dens mund. Det var Tyr der blev nødt til at gøre det. Fenrisulven blev så bundet og prøvede straks at komme fri og da den ikke kunne det bed den Tyrs arm af.

  

Freja: van

Hendes far var Njord og hans søster, hendes bror hed Frej, gift med Od, mor til Hnoss og Gersimi..
Hun var kærlighedsguden og den smukkeste af alle guder.

Hun boede på Folkvang med sine to katte. Hun havde en falkeham, som når man tog den på blev man til en falk og kunne flyve. Hun havde også det smukkeste smykke i Asgård, Brisinggamen. Når hun skulle ud at køre spændte hun sine to katte for sin vogn.

 

Frej: van
Søn af Njord og hans søster, gift med Gerd, far til Fjølner.

Gud for kvinder og undertrykte og for mænds velfærd og ejendom, gud for solskin og regnvejr

Frej var meget smuk, han havde derfor en afgørende betydning for jordens afgrøder. Han havde en afgørende betydning for jordens afgrøder.

Frej havde en vogn der blev trukket af vildsvinet, Gyldenbørste. Den havde den bestemte evne til at løbe hurtigere end en hest, og når den løb hurtigst fløj den næsten. Den havde han fået ad dværgen Brok sammen med et skib der hed Skibladner. Skibet var så stort at det kunne rumme alle guderne på en gang med fuldt udstyr og så når de var ude at sejle var der altid medvind og kunne dermed skyde en god fart og så når han ikke ville sejle mere kunne han folde det sammen så han kunne tage det i lommen.

 

Njord: van

Har med sin søster Frej og Freja. Gift med jættedatteren Skade.

Senere gud i Asgård for frugtbarhed i havet og på jorden og for fiskeri og landbrug, råder over vind og vejr, ild og vand.

Bor i Noatun ved havet og den rige oprindelige van.

 

Tyr: jætte

Tyr var søn af en Jætte der blev kaldt "Kloge Hymer", men boede alligevel i Asgård som en gud.
Tyr var vikingernes krigsgud ligesom Tor men for den mere ordnede kamp. Den modigste af alle guderne.
Hans farmor var en fæl heks med 900 hoveder men hans mor var sød og rar, og hende holdt han meget af. Tyr var i virkeligheden ret klog, men meget tilbageholdende, så ingen lagde mærke til det. Aserne kunne godt lide ham fordi han var ærlig og til at stole på.

Han mangler en arm og er ugift.

 

Heimdal: as

Søn af Ran og Ægirs ni døtre, ugift.

Gud for sollyset.

Han kaldes "Den Hvide As", hvilket kan hentyde til, at han oprindeligt - længe før vikingerne - har været en "solgud", men først senere blev optaget i vikingegudernes kreds. Heimdal boede hvor regnbuebroen, Bifrost endte. Der sad han og passede på at der ikke kom nogle Jætter ind i Asgård og hvis der gjorde det blæste han i sit store horn, Gjallarhornet så det hørtes helt til Valhal. Han sov aldrig fordi så kunne det være at der kom nogle jætter han ikke lagde mærke til. Han kunne se 100 mile væk selv om det var mørkt og høre græsset gro. Den klare lysende, jættefødt as med guldtænder, vogter Bifrost.

 

Udgårdsloke: Jætte

Udgårdsloke var ikke den samme som Loke, han var nemlig Jætternes konge. Han var en mægtig Jætte og kunne en masse magi og trolddom, fx kunne han forvandle sig til kæmpen Skrymer. Han boede på en stor gård, den kunne han flytte rundt i hele udgård ved hjælp ad trolddom, for han var nemlig bange for at Tor skulle komme og lade lynet slå ned der.

 

Mimer: jætte

Mimer regnes for den klogeste mand i hele verden. Han var så klog at selv Odin kom og besøgte ham for at spørge ham til råds. Han boede ved Mimers Brønd ved foden ad verdenstræet, Yggdrasil (se under Yggdrasil længere nede). Odin havde kun et øje fordi at han havde givet det andet til Mimer for at blive klogere. Mimer regnes for en as selvom han var født af en jætte. Den gang Vanerne og aserne var i krig byttede de deres klogeste mænd for fred. Aserne fik Kvaser, vanernes klogeste mand og Vanerne fik Mimer. Men der var nogle dværge der dræbte Kvaser, og så ville Aserne have Mimer tilbage, men de fik kun hans hoved. Det blev Odin sur over og balsamerede mimers hoved så det blev levende igen.

Givet til vanerne som gidsel efter krigen med aserne, men blev halshugget af vanerne, og kun hovedet blev sendt tilbage. Det står balsameret ved en af kilderne under Yggdrasil, Mimers brønd, hvor det fik Odins ene øje i pant for sin visdom.

 

 

---- Steder m.m ----
 

Asgård:
Asgård er det sted gudeslægten aserne bor. Den blev bygget af en jætte, der som betaling skulle have solen, månen og Freja i betaling, men blev narret af Loke. Siden striden med Vanerne boede der også nogle af disse i Asgård.
 

Midgård:
Her boede menneskene.
 

Udgård:
Her boede jætterne, troldene osv. Afskummet ;-).
 

Yggdrasil:
Yggdrasil var verdens største træ. Det var et kæmpe asketræ og derfor kaldte nogen det Ask Yggdrasil. Det var også verdens mest hellige træ. Det var så stort at det bredte sig ud over himlen, og i toppen gik der to hjorte og spiste alle de nye skud.

Træet Yggdrasil som også bliver kaldt, livets træ. Man mente at det havde tre rødder. Den ene rod voksede ind under Asgård, hvor guderne levede, frem under den rod sprang kilden, som hed Urdarbrønden. Ved den kilde samledes guderne hver dag for at rådslå. Ved denne brønd levede også Urd (fortids), Verdande (nutids) og Skuld (fremtids) gudinderne.  Den anden rod voksede ind under Jotunheim, hvor rimturserne (jætterne) boede. Ved denne rod lå visdommens brønd (også kaldet mimers brønd). Denne brønd var ejet af jætten mimer der gav gode råd, når guderne havde brug for det. Denne Mimer var så klog fordi han hver dag drak visdommens brønd. Den tredje rod voksede ind over dødsriget Hel i Niflheim. Ved den rod var kilden Hvergelmer. Det var fra denne vandet kom, da verden blev skabt. Man mente at dette Yggdrasil, livets træ, holdt sammen på alt dette, den havde en meget stor kraft der overgik alt andet på jorden. Menneskene dengang vidste hvor stærk træerne var, de var i live og når der blev fældet et træ, blev der ved med at vokse nye træer frem i skovene.
 

Om vikingerne
Næsten alle de områder, som var tilgængelige for deres skibe, blev berørt, og mange steder satte vikingerne sig varige spor, der indgår i nutidens dagligdag. Det gælder for eksempel grundlæggelsen af Irlands store byer, låneord i det engelske sprog, stednavne i Normandiet/England og Islands bebyggelse. Vikingerne har blandt mange ry, for at være simple vantro men deres guder har også efterladt spor frem helt frem til i dag.

 

http://www.roennebech.dk/mytologi/my_lex_a-k.html

http://www.roennebech.dk/mytologi/my_lex_l-aa.html

 

Sagn

Sagnet om Balders død

Hammeren er væk

Loke's væddemål

Thor hos Udgårdsloke